Tips & Tricks

Tips & Tricks

Tijdens een sollicitatiegesprek is het logisch dat je als sollicitant veel vertelt. Het gaat immers om jou. We willen je graag een aantal tips meegeven.

Wij willen heel graag dat je aardig bent

Dit is meer dan logisch maar ontzettend doorslaggevend. Wij willen werken met mensen die wij leuk vinden. Dus lach, maak oogcontact, zit recht op en wees enthousiast. 

 “Begin niet met vertellen hoe graag je de baan wilt

We willen natuurlijk wel dat je deze baan graag wilt maar dit kun je naar ons idee pas echt weten als je weet wat de baan precies inhoudt. Een goede manier om hier achter te komen is door slimme vragen te stellen tijdens het gesprek.

 “Wij zien graag dat je opvalt

Wij zien veel kandidaten op een sollicitatiedag of kennismakingsavond. Als je zorgt dat je opvalt  onthouden wij je eerder. Geef ons dus één of twee redenen om tijdens ons gesprek iets over op te schrijven waardoor we jou niet vergeten.

We willen natuurlijk niet dat je opvalt door negativiteit

Nogmaals, we onthouden echt niet alles wat je zegt. Wat jammer genoeg wel blijft hangen is negativiteit. Dus ga niet klagen over bijvoorbeeld je vorige werkgever of je klanten. Wij zullen dan denken dat als je dit nu al doet, je dit waarschijnlijk straks ook bij ons doet.

 “Wij willen graag dat je vragen stelt die voor jou belangrijk zijn

Wij willen graag weten waarom we jou moeten aannemen. Maar misschien is het wel belangrijker dat jij weet dat jij de juiste persoon op de juiste plaats bent. Daarom de tip om vragen te stellen die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld, hoe je echt iets kunt bereiken binnen Hollands Kroon of  hoe wij hier medewerkers beoordelen nu wij met zelfsturende teams werken. Door goede vragen te stellen kun je erachter komen of je deze baan echt wilt. Jij blij dus wij ook blij!

Nu kun je vertellen waarom je deze baan zo graag wilt

Aan het einde van het interview heb je, als het goed is, een goed beeld van de baan. Omdat we graag zien dat je bevlogen bent om deze baan te krijgen, zou je bijvoorbeeld, net als sales mensen, om de baan kunnen vragen. We willen namelijk graag dat je de baan echt wilt. We zijn ook erg nieuwsgierig waarom je deze baan zo graag wilt. Wat is je motivatie? Laat ons zien waarom je deze baan wilt en waarom jij als persoon goed bij deze baan past.

"Laat achteraf nog iets van je horen"

Wat we leuk vinden, en waarschijnlijk ook onthouden, is dat je na het gesprek iets van je laat horen gebaseerd op iets waar we het over gehad hebben. Misschien iets wat je gemaakt of ontworpen hebt of omdat je op de foto staat met een gedeelde hobby. Hoe beter je luistert tijdens het sollicitatiegesprek hoe makkelijker het is om iets te vinden waarop je kunt terug komen.

Onthoud, het gesprek is hopelijk de start van een langere (werk)relatie. En zelfs de meest professionele relaties zijn gebaseerd op echte interacties van mens tot mens. 

We willen eerst graag weten wie je bent Voordat we willen weten wat je kunt

 
 
 
Gemeente Hollands Kroon  |  Postbus 8 1760 AA Anna Paulowna  |  088 - 32 15 000  |  wervingenselectie@hollandskroon.nl | Proclaimer
 

Sitemap | Powered by HVMP Internet Marketing